Általános

Kézzel szövött termékek kezelése

Ha birtokunkban van egy kézzel szőtt darab, szeretnénk, hogy minél tovább csúcsformájában maradjon, ezért fontos néhány dolgot betartani:

• A gyapjú, selyem, alpaka, mohair, teve, yak stb. állati alapanyagból szőtt finom kelméket nem szükséges gyakran mosni, sokszor elég csak egy árnyékos helyen fellógatni és jól átszellőztetni.

• Ha valamilyen folt, piszok került rá, akkor néhány csepp gyapjúmosószerrel elkevert langyos (35C fokos) vízben, színfogó kendő mellett áztassuk 10 percig. Ne gyömöszöljük, ne dörzsöljük, ne mozgassuk sokat, hogy elkerüljük az anyag megtörését, a szálak nemezelődését. Áztatás után finoman kinyomjuk belőle a vizet és újabb langyos, tiszta vízben kiöblítjük. Gyűrni, csavarni tilos, a finoman kinyomkodott, még nedves kelmét száraz törölközőre terítve itassuk le róla a lehető legtöbb nedvességet. Fektetve, vagy egyenesen fellógatva szárítható.

• Mosógépben mosni, szárítógépben szárítani tilos!

• Száradás után nedves ruhán keresztül, és/vagy sok gőz használatával, közepes hőfokon vasalható. Pamut és len alapanyagú szöveteknél magas hőfok is alkalmazható.