Szövés

Szövőműhely, szövőszékek

Szövőműhelyem közvetlenül Budapest határában, Budaörs zöldövezetében található egy családi ház tetőterében. 2021 novemberétől a nagyközönség előtt is megnyitottam, ahol egész napos szabadidős programként belekóstólhatnak a szövés csodálatos élményébe, elkészíthetnek maguknak egy szövött kendőt, asztali futót, díszpárnát, babatakarót stb.

A műhelyben jelenleg 6 szövőszék várja az érdeklődőket. Szinte már családtagjaink, így a próbababákkal együtt ők is női neveket kaptak, hogy könnyebben összebarátkozhassunk velük:

Rozália (Róza/Rozi): A Lőrincz műhelyben készült 2003-ban, 4 nyüstös, 6 lábítós, korszerűsített eszköz. Éksávoly befűzése sokféleképpen variálható, de sima vászon szövésére is alkalmas. 75cm széles, vastag antracitszürke pamut felvetés kapott rajta helyet.
Ideális vastagabb textilek készítésére, mint például a közkedvelt törölköző; de készült már rajta díszpárna, pléd, babatakaró, sőt selyem, selyem-jak sál és gyapjú poncsó is… Beleszőhető szinte bármi, len, pamut, gyapjú, bambusz stb. Az ideális beszövő fonal vastagsága Nm 4, azaz 100g/400m körüli. Ennél vastagabb fonallal akár vékony szőnyeg, kádkilépő stb. is készíthető, vékonyabb fonallal különleges textúrák, szellős anyagok születnek rajta. Mérete ellenére kezdők és haladók számára egyaránt kellemes munkatárs.

Foglalható időpontok:
Október 12, 13, 14, 24, 25, 26

Rozália vastag szürke pamut felvetéssel

Natália (Nati): Kompakt és nagyon sokoldalú ez a szék, mely 2018-ban készült a Lőrincz műhelyben. 4 nyüstös, 6 lábítós rendszere rengeteg mintázási lehetőséget rejt, akár lábításos, akár kézi technikákkal dolgozna benne valaki. 45cm széles, okker alapon sárga-bordó-barna-zöld cirmos, vékony (Nm 50/2-es) pamut felvetésbe öltözött, ami rengeteg szín kombinálására ad lehetőséget.
Ideális finom textilek készítésére mint stóla, kendő, díszpárna, kenyértakaró stb. Jellemzően vékony, 100g/600m-1500m fonalakkal dolgozunk benne, melyek bármilyen anyagúak lehetnek, jól fognak kinézni. Néha komoly, néha kicsit bohó, de kezdők és haladók is örömmel vehetik birtokba.

Foglalható időpontok:
Október 10, 11, 12, 13, 14, 22(Szo), 23(V), 24, 25, 26, 27

Natália okker cirmos pamut felvetésselFanny: A kanadai Leclerc cég szövőszéke nagyon jól titkolja a korát, ugyanis a műhely korelnöke 1970 körül készült! Ma is újszerű állapotban van, a feladatát tökeletesen végzi. 4 nyüstös, 6 lábítós, vásznat és sávolyt is lehet szőni rajta (halszálka, barackmag minta és variációik).
65cm széles, vékony szálú fehérített len felvetése igazán univerzális és rusztikus bája van! Október 22-től közepesen vastag, sötétzöld váltja, mely ideális akár karácsonyi projektek készítésére: közepesen vastag lennel, vagy cottolinnal konyhai textilek, vastag lennel akár kéztörlők alapjául is szolgálhat. Varrni szeretők a saját len ruhájuk alapanyagát is elkészíthetik rajta. Aki már néhány alkalommal szőtt, bátran kipróbálhatja!

Foglalható időpontok:
Október 10, 11, 12, 13, 14 (nyersfehér felvetéssel)

Október 23(V), 24, 25, 26, 27 (sötétzöld felvetéssel)

Fanny vékony nyers len felvetéssel


Gizella (Gizi): Az elsőként bemutatott eszköz nagytestvére; szintén a Lőrincz műhelyben készült 2003-ban, 4 nyüstös, 6 lábítós, korszerűsített fékrendszerű szövőszék. 85cm széles, közepesen vékony (Nm 34/2-es) fekete pamut felvetés kap rajta helyet. Ennek a színnek az a sajátossága, hogy bármit beszőve elmélyíti, felerősíti a színeket, nincs olyan, ami nem mutat jól benne!
Vásznat és mozgalmas sávoly mintát is lehet szőni rajta. Ideális beburkolózós nagy kendők, ruhaanyagok, lakástextilek, sőt még babahordozó kendő szövésére is!

Első látásra tekintélyt parancsoló, de roppant megbízható partner, aki már szőtt néhány alkalommal és szereti a kihívásokat, nyugodtan barátkozzon össze vele!

Foglalható időpontok:
Oktbóber 10, 11, 12, 13, 14, 24, 25, 26

Gizella vékony fekete pamut felvetéssel

Írisz: A műhely egyik legújabb családtagja, mely 2022-ben készült a Lőrincz műhelyben. 4 nyüstös, 6 lábítós és egy különleges minta található rajta. 43cm széles, pink-zöld-türkiz-sárga cirmos, közepesen vékony (Nm 34/2-es) pamut felvetés kerül rá. A szövőszék sajátossága, hogy nem a vetülékszál adja a mintát, hanem a ritmus szerint felbukkanó, eltérő színű láncfonalak irizálása.
Mindegy, mi készül rajta, stóla, kendő, díszpárna, kenyértakaró, tányéralátét stb. az garantáltan különleges látványt nyújt. Vékonytól (100g/800m-1500m) a vastagig (Nm 2) nagyon sok mindennel kombinálható a készítendő darabtól függően. Takácsmintát már használók nagy kalandja ezt kipróbálni, de kezdőkkel is könnyen összebarátkozik.
Foglalható időpontok:
Október 10, 11, 12, 14, 22(Szo), 24, 25, 26, 27

Írisz pink-zöld-türkiz-sárga irizáló pamut felvetéssel

Gertrúd: A műhely egyik legújabb családtagja, mely 2022-ben készült a Lőrincz műhelyben. 4 nyüstös, 6 lábítós, 43cm széles, halvány égkék, vékony (Nm 50/2-es) pamut felvetés kerül rá.

A megszokottnál kicsit sűrűbben futnak rajta a láncfonalak, így ideális hajszálvékony fonalak (“tüll”) kipróbálására, illetve vastagabb szálakkal erősebb, strapabíróbb anyagok elkészítésére. Így születhet rajta szitakötő szárnyként áttetsző kendő és strapabíró konyhai textil, vagy táska alapanyag is.

Mintája igazán látványos, komplex, akár kis sávban, akár nagyobb méretben alkalmazzuk. Kezdők és haladók számára is ideális társ.
Foglalható időpontok:

Október 10, 11, 12, 13, 14, 23(V), 24, 25, 26, 27

Gertrúd halvány égkék pamut felvetéssel