Szövés

Hogyan készül egy Morella handwoven darab? 1. rész

Ahogy egyre többen megismerik a munkáimat, rendszeresen belefutok olyan kérdésekbe, hogy „Hogyan készül? – Mennyi idő egy ilyet megszőni? – Hogy tudsz ilyet kigondolni?” stb. Ezért úgy döntöttem, hogy a teljes folyamatot bemutatom egy cikksorozat formájában.

1. Tervezés


Folyamatosan sok-sok ötlet kavarog a fejemben, amit egy füzetbe írogatok. Az inspiráció lehet egy kiránduláson megpillantott látkép, egy növény, állat, vagy egy festőnövény, ami éppen akkor terem; de nagyon sokszor alapanyagok textúrája, tapintása is elindítja bennem a „vezérfonalat” amiből majd később valami megszületik.


Ha tudom, hogy mit szeretnék alkotni (pl. sálat, vagy ágytakarót, nagyon nem mindegy :)) akkor meg kell találnom a megfelelő technikát, vagy mintát. Ehhez mintakönyveket, vagy az internetet bújom. Én olyan szövőszékeken dolgozom, ahol 4-8 nyüst használatával változtathatom, hogy szövés közben mely szálak látszódjanak és melyek nem. Ezek sorrendjét a mintákhoz tartozó úgynevezett „kotta” mutatja. Ebből kiolvasható, hogy a szövőszéken futó szálakat sorrendben hanyadik nyüstbe kell fűzni és azokat hogyan kell emelni/süllyeszteni a kinézett minta megalkotásához. A tervezett darab méretétől, a felhasználás céljától, és a beszövendő anyagoktól függően nagyjából tudom, hogy hány hosszanti, azaz felvető szál fog kelleni. Ha megpillantok egy nekem tetsző mintát, akkor gyorsan kiszámolom, hogy ehhez esztétikusan igazítható-e.


Ha megtalálom az ideális mintát, akkor az ahhoz tartozó „kottát” mindig a saját füzetembe átvezetem és átszámítom a tervezett darabhoz. Itt véglegesedik, hogy a szövőszéken majd hány szálnak milyen színben kell futnia és azokat a szálakat milyen sorrendben kell a nyüstökbe fűzni a minta megjelenítéséhez. Itt jó sokat kell matekozni és koncentrálni, talán ez a tervezés legkritikusabb része. Sokszor számítógépes programot is segítségül hívok, mert szeretem ténylegesen látni az elképzeléseimet, illetve némi számolgatást a gép is elvégezhet helyettem 🙂

A tervező füzetem egy oldala és az ez alapján készült szövet képe a monitoron


A szigorúan papíron vett tervezés nálam általában itt elkészül, mert a tényleges szövéshez ritkán készítek centiméterre lebontott részletes tervet, amihez ragaszkodom. Inkább próbaszövések nyomán alakul ki a végleges forma. Persze munka közben folyamatosan jegyzetelni kell, hogy pontosan szimmetrikus legyen a darab, vagy egy későbbi munkához felidézhető legyen. De erről majd később mesélek, addig még vár néhány lépés…

(1) Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?