Általános

Bemutatkozás

Gyermekkorom óta körülvettek a különféle textilek, szövetek, csipkék, mivel édesanyám varrónőként dolgozott. Megtanított varrni, kötni, horgolni, hímezni… Egy darabig ez utóbbival szívesen bíbelődtem, de aztán más, aktívabb irányba kanyarodott az életem és ezek a tevékenységek háttérbe szorultak. Ettől függetlenül mindig is szerettem az anyagok tapintását, a különböző textúrákat, a boltokban is sokszor inkább a különleges anyagminőségek ragadtak meg, mint az éppen divatos fazonok és színek.

Első gyermekem születése után kellett valami, amibe az alkotó energiáimat fektethettem, ekkor újrakezdtem a kötést és horgolást. Hamarosan elmélyültem a különféle szálak és fonalak világában, jött a kézzel-rokkán fonás, majd végül a szövés. És itt megtaláltam önmagamat! Azonnal éreztem, hogy én hosszú távon és aktívan is ezzel akarok foglalkozni!

Leginkább az anyag létrejöttének folyamatát szeretem, ahogy a fejemben kavargó vízió a szövőszék mellett formát ölt. Ritkán dolgozok precíz tervek alapján, inkább az ösztöneimre hallgatok és hagyom, hogy a kiváló minőségű fonalak vezessék a kezem.

Hajt a tudásvágy, nagyon szeretek kísérletezni, új anyagokkal, technikákkal ismerkedni, de emellett elmélyülök a régi korok tudásában, szívesen kutatok fel és adaptálok régi „recepteket” (pl. fonalfestés növényekkel), hagyományos mintákat. Zalai apai dédanyám saját szövőszékén dolgozott, balaton-felvidéki anyai déd- és nagyapám szakmája kovács volt. Erre az örökségre építkezve hozok létre valamit, ami a modern világban is megállja a helyét.

Úgy gondolom, a 21. században is érdemes, sőt különösen fontos a kézi munkára, kézzel készült termékekre értékként tekinteni. Az így létrejött tárgyak mögött évezrede csiszolt tudás rejlik, melyet a ma emberének is érdemes megismerni, továbbörökíteni. Küldetésem a fast fashionnel szemben érték- és időtálló szövetek előállítása. Ehhez kiváló minőségű, természetes alapanyagokat használok fel, mint a gyapjú, selyem, alpaka, yak szőr, mohair, angóra, len stb. Ezek egy részét én magam festem a kívánt színre.

Környezettudatos módon igyekszem az erőforrásokkal takarékosan bánni, ezért újrahasznosított alapanyagokat (pl. pamut) is a munkáimba szövök, a felhasznált fonalak egy részét növényi és más természetes anyagokkal is festem.

Textiljeim az önkifejezés eszközei, biztosan nem jönnek szembe az utcán, vagy köszönnek ránk más lakásában. Az oldalamon látható, megvásárolható termékek mind a saját munkáim, kizárólag ez az egy darab van belőlük.

2021. novemberében Budaörsön megnyitottam szövőműhelyemet az érdeklődők előtt is, ahol egész napos szabadidős programként belekóstólhatnak a szövés csodálatos élményébe, elkészíthetnek maguknak egy szövött kendőt, asztali futót, díszpárnát, babatakarót stb. A programon való részt vételhez időpont foglalás szükséges, kezdők és haladók jelentkezését egyaránt szeretettel várom!

Ha bármilyen kérdése, kérése támad, időpontot szeretne foglalni, vagy egyedi igény szerint szeretne készíttetni valamit, keressen bizalommal!

Jó böngészést kívánok!

Bicsák Rita

Morella / Morcsi

(2) Hozzászólás

  1. Szia Rita! Gratulálok a weboldaladhoz, igazán csinos, ízléses, praktikus!
    (a hullámos sál meg észbontó 😁 )

    1. Kedves Niki!

      Nagyon köszönöm! 🙂

      A hullámos nekem is a szívem csücske, még talán a többinél is jobban 🙂

      Rita/Morella

Vélemény, hozzászólás?