Uncategorized

Lila len kendő

A családi helyzet miatt egy ideje nincs lehetőségem szövőműhelyekbe eljárni, mesterektől tanulni, de mindig hajt a tudásvágy. Itthon is folyamatosan kísérletezek, új technikákat próbálok ki.

Ebben a sálban rengeteg újdonság volt számomra. Kezdve azzal, hogy nem szőttem még egyágú lent. Pláne ilyen rusztikusat. Azt kell mondjam, annyira másként viselkedett, mint bármi, amivel eddig dolgoztam, hogy túl az 50 megszőtt munkadarabon újra teljesen kezdőnek éreztem magam 🙂

A fonallal már korábban játszottam egy kicsit, megfestettem, főztem, szőttem egy kisebb próbát, aminek kritikán alulira sikerült a széle. Időbe telt rájönni a szükséges (szövőszék kínzó) szálfeszességre és hogy mennyi vetüléket (keveset) engedjek a szálak közé…

Ha már lúd, legyen kövér, próbáljuk ki a hemstitch szél elvarrást is! 🙂 A technika tetszik, praktikus, gyors, tetszetős, de NEM egyágú len fonallal végzendő! Varrás közben kienged a szálból a sodrat és elkezd foszlani. Elég „mókás” egyszerre varrni és közben fonni ugyanazt a szálat… Kedvem nem szegte a dolog, még biztosan fogok csinálni ilyet, sőt kaptam egy gyűjteményt, amiből több dekoratív varrási módszert is ki szeretnék próbálni.

A szél elvarrás tapasztalatából okulva az azsúrt már dupla pamuttal cifráztam. Itt is egy új típust próbáltam, ami nagyon egyszerű, de látványos végeredményt ad. Néhány sor pamut csipkét is tettem bele, amit párnahuzatba már szőttem, de ott ugye a széle be van varrva, mindegy mennyire lóg ki. Itt csak az az újdonság, hogy meg kell oldani az esztétikus és megbízható rögzítést.

Miután levágtam a székről, alaposan kimostam, majd megszárítottam és sok gőzzel átvasaltam. Mindettől azt vártam, hogy a lenszövet megpuhul és kifényesedik majd. Valóban puhább lett, de fényt nem kapott és sajnos a fehér csipkesor, ami szövés közben olyan szépen mutatott, túl vékonynak bizonyult. Olyannyira összehúzódott, hogy egyelőre nem sikerült felismerhető alakra hoznom. Az azsúrt is még gyakorolnom kell, túl lazára hagytam és elengengedte magát. Ennek ellenére a kész darab tetszik, nagyon szeretem a kicsit egyenetlen, rusztikus, több színű felületeit. Ideális tavaszi-nyári viselet, úgyhogy már be is fogtam, kíváncsi vagyok használat közben hogyan változik majd.

Vélemény, hozzászólás?