Festés Fonás Szövés

Húsvéti tojásfestés továbbgondolva

Mint évtizedek óta mindig, tavaly is növényekkel festettük a húsvéti tojásainkat. Én szeretem a hagyományos mintákat továbbgondolni, de a gyerekek kedvéért mindenféle vidám tojások is születtek. A festés jól sikerült, a Húsvéti asztal díszei lettek.

Húsvétra várva

A megmaradt festőleveket sajnáltam kidobni, így természetesen gyapjúfestésre hasznosítottam tovább őket. Régóta várt a szöszös ládámban egy kupac dörögdi gyapjú, hogy valamit kezdjek vele. Gyorsan szétosztottam és lesz ami lesz alapon az összes festőlés üveget jól teletömtem.

Balról jobbra: Festőmályva, fekete tea, lilahagyma héja, vöröshagyma héja, kurkuma

Kicsit főztem az üvegeket vízfürdőben, majd felsorakoztattam a konyhapult szélére hűlni és egy napig pihenni hagytam. Végül timsót adagoltam hozzájuk, hogy fixáljam a színeket. Öblítés, szárítás után összehasonlítottam a színeket, nagyon érdekes, hogy a vöröshagyma a tojáshéjon egész sötétpirosat is produkált, a gyapjún csak sárgát, illetve a festőmályva tojáson kékes árnyalata a gyapjún csak halvány szürkéslila lett.

 

Összehasonlítás

A szöszök a jól teletömött üvegek miatt nem lettek teljesen egyszínűek, de nem bántam, hiszen még várt rám fonás, amikor a kis egyenetlenségek szépen összesimulnak. Közepesen vastag, 3 ágú navajo fonal lett belőlük. Ebből a gyapjúból leginkább rusztikus hatású fonalat tudtam készíteni, amit valamilyen poncsónak, vagy szőnyegnek szerettem volna elkészíteni. Amint idén tavasszal megérkezett a Kromski szövőkeretem, máris tudtam, ez utóbbi lesz belőle.

Jó gyakorlás volt, menet közben jöttem rá, hogy mekkora sűrűséggel kellene felvetni, milyen erővel kell leverni a fonalakat az egyenletes hatás érdekében, hogyan igazítsam a széleket, hogyan javítsak a felvetés hibáin stb. (elsőre nyilván volt belőlük néhány :)) A végén már csak egy kis csúszásgátló hálót kellett az aljára ölteni (a gyapjú a kövön nagyon tud csúszni…) és elkészült életem első szőnyege!

Nagyon jó a lábunk alatt munka közben a hűvös dolgozóban

Vélemény, hozzászólás?